Etherische olie met therapeutische kwaliteit

Volgens gangbaar wetenschappelijk onderzoek hebben veel etherische oliën een medicinale werking. Ze kunnen bijvoorbeeld antibacterieel, schimmelwerend of ontstekingsremmend zijn, maar ook het herstel van weefsel bevorderen. De etherische oliën werken echter niet alleen op fysiek niveau, maar – net als Bach Bloesem Remedies – ook op het niveau van ons emotionele en mentale lichaam

Veel van de werkzame stoffen uit etherische oliën worden synthetisch nagemaakt en verwerkt in reguliere medicijnen. Medicijnen die vaak bijwerkingen hebben die dan weer met andere medicijnen behandeld moeten worden.

Het grote voordeel van etherische olie is enerzijds dat het een natuurproduct is, anderzijds dat de werkzame stof niet geïsoleerd en geraffineerd is, maar in zijn natuurlijke context blijft. Etherische oliën hebben daardoor veel minder bijwerkingen dan reguliere medicijnen. Internationale wetgeving verbiedt echter om aan te geven welke specifieke fysieke klachten met welke specifieke olie behandeld kan worden. Er zijn echter wel een aantal goede boeken, die hier inzicht in geven, zoals Modern Essentials: een eigentijdse gids voor het therapeutisch gebruik van essentiële olie.

Drie gebruikswijzen: aromatisch, topisch en oraal

Etherische oliën kunnen op drie manieren gebruikt worden. Door de olie te verstuiven of de geur op te snuiven (= aromatisch), door de olie – meestal verdund met een dragende olie – op bepaalde plekken op je huid te smeren (= topisch) of door de olie als voedingssupplement in te nemen (= oraal).

Etherische olie met therapeutische kwaliteit

Sommige oliën zijn van nature giftig wanneer je ze inneemt of kunnen een sterke allergische reactie veroorzaken wanneer je ze op je huid smeert. Je moet dus wel weten welke olie je wel en niet op een bepaalde manier kunt gebruiken! Het eerder genoemde boek Modern Essentials geeft hier gedetailleerde informatie over.

Bovendien zijn er veel oliën in de handel die niet puur natuur zijn en/of relatief weinig potentie hebben. In het eerste geval heb je te maken met een olie die gerafineerd of synthetisch nagemaakt is, waardoor de werkzame stof uit zijn natuurlijke context is gehaald. Deze oliën kunnen daardoor allerlei ongewenste en ongezonde bijwerkingen hebben. In het tweede geval heb je te maken met een olie die verdund is of gewonnen op een plek die qua bodemgesteldheid en klimatologische omstandigheden relatief ongunstig is, waardoor er relatief weinig van de voor de desbetreffende plant kenmerkende werkzame stof in zit.

Ik gebruik zelf etherische oliën van doTERRA. Deze olie heeft het CPTG-keurmerk (Certified Pure Therapeutic Grade) en voldoet aan de hoogste normen voor puurheid en potentie, die door onafhankelijke instanties wordt gecontroleerd.

Klik hier om terug te keren naar Mijn aanpak.