De Roep van de Wildeman

Soms krijg je een idee, inval of ingeving die je niet meer los laat. Je wordt emotioneel zo sterk geraakt door iets dat er gebeurt, dat je er niet meer om heen kunt. Of er welt een verlangen in je op dat je voor je gevoel wel moét volgen. Dit gevoel kan zo sterk zijn dat het idee, je geraaktheid of het verlangen wel een autonome kracht lijkt die zich via jou een weg in de wereld baant. Het is niet jouw idee, jouw emotie en/of jouw verlangen, maar het idee, de emotie en/of het verlangen heeft jou. En wil – bewust of onbewust – door jou geleefd worden. In het boek De Held met de Duizend Gezichten noemt Joseph Campbell (2008, 2020) deze impulsieve kracht, waarmee volgens hem elk heldenverhaal begint, De Roep om op Avontuur te gaan.

Voor mij was het idee om de inwijdingsweg te doorgronden, die – naar ik vermoedde – in de symbooltaal van het volksverhaal De Wildeman of IJzerhans beschreven wordt, zo’n impulsieve kracht. Vanaf het moment dat dit idee me beet had, liet het me niet meer los. En gaandeweg koppelde dit idee zich aan mijn wens om een boek te schrijven.

Ik begon te schrijven met het idee om de symboliek in het verhaal van De Wildeman als richtingaanwijzers voor De avontuurlijke reis naar binnen te gebruiken. Ik wilde de symboliek in dit verhaal duiden met behulp van de 17 etappes die Campbell (2008, 2020) in De Reis van de Held onderscheidt. En nam me voor om elke etappe van de innerlijke reis aan de hand van mijn eigen ervaringen te illustreren en voor de lezers zelf met één of enkele oefeningen ervaarbaar te maken. Maar gaandeweg het schrijfproces kwam ik tot nieuwe inzichten, waardoor de reikwijdte van De Roep van de Wildeman uiteindelijk een stuk dieper, breder en hoger geworden is.

Eén samenhangend geheel in drie delen

Ik heb lang vastgehouden aan mijn voornemen om onder de titel De Roep van de Wildeman één boek met drie delen uit te brengen. Ik wilde deze drie delen graag in één band bij elkaar houden, omdat de ervaringen, begrippen en inzichten die ik in deze drie delen presenteer in mijn beleving één samenhangend geheel vormen.

Uiteindelijk heb ik er toch voor gekozen om deze drie met elkaar samenhangende delen niet in één band uit te geven, maar om er drie verschillende boeken van te maken, die je het hoofd, het hart en de handen van de wildeman kunt noemen. De drie boeken vormen een samenhangend geheel, maar kunnen ook los van elkaar gelezen worden.

Het Wiel van Transformatie

In het eerste deel beschrijf en verbeeld ik de werkzame krachten die ik in transformatieprocessen heb waargenomen. Deze 16 werkzame krachten heb ik samengevat in Het Wiel van Transformatie.

Door dit eerste deel te lezen, loop je als het ware innerlijk De weg van inzicht in het fenomeen transformatieprocessen met me mee. Daarbij doe ik een groot beroep op je voorstellingsvermogen. Het lezen van dit eerste deel is als het ware één grote denk-oefening, die je enerzijds een helder inzicht in het fenomeen transformatieprocessen kan opleveren en waarmee je anderzijds je geestkracht kunt ontwikkelen. Vandaar dat ik dit eerste deel ‘het hoofd’ van de wildeman noem. Lees meer.

De Avontuurlijke Reis naar Binnen

Het tweede deel van De Roep van de Wildeman gaat over De avontuurlijke reis naar binnen. In dit tweede deel duid ik de symboliek in het verhaal van De Wildeman of IJzerhans met behulp van de 16 werkzame krachten die ik in het eerste deel heb beschreven. Daarbij wordt gaandeweg helder dat we de 16 scenes uit het verhaal van De Wildeman als evenzovele richtingaanwijzers voor De avontuurlijke reis naar binnen kunnen zien. Wat we van deze richtingaanwijzers over de ontwikkeling van ons zelf-bewustzijn kunnen leren, illustreer ik aan de hand van mijn eigen bewustwordingsproces vanaf de eeuwwisseling tot nu toe.

Zowel de beeldtaal van het verhaal van De Wildeman als mijn persoonlijke ervaringen doen een beroep op je invoelingsvermogen. Vandaar dat ik dit tweede deel ‘het hart’ van de wildeman noem.

Creëren van binnenuit

Het derde deel gaat over Creëren van binnenuit. Voor dit derde deel heb ik de 16 werkzame krachten uit Het Wiel van Transformatie vertaald in 16 richtingaanwijzers voor creatieve processen.

Deze richtingaanwijzers voor creatieve processen kun je ook zien als handvatten om zelf scheppend in de wereld actief te zijn. Vandaar dat ik dit derde deel ‘de handen’ van de wildeman noem. Lees meer.