OVER ARJAN

Mijn naam is Arjan Verschuur. Ik ben een veelzijdig man-mens. Echtgenoot en minnaar in relatie tot Joyce Hellendoorn. Vader in relatie tot Marre, Luna, Misha en Norah Bouwhuis. Weduwnaar in relatie tot Ethel Bouwhuis. Zoon in relatie tot Ries Verschuur en Greet Verschuur-Rietveld. Ik werk als zelfstandig professional en woon samen met mijn vrouw en kinderen op Hof van Moeder Aarde in Noordijk (gemeente Berkelland).

Ik ben op 7 mei 1969 geboren in Ede, groeide op in Wierden, bezocht het Christelijk Lyceum te Almelo, studeerde een jaar Nederlandse landbouw aan Agrarische Hogeschool De Drieslag te Dronten en studeerde cum laude af als arbeidssocioloog aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Mijn studie onderbrak ik voor het vervullen van de vervangende dienstplicht – als sociaal wetenschappelijk onderzoeker bij STAB te Utrecht – en om een half jaar met mijn aanstaande vrouw in Cuernavaca (Mexico) te wonen. Zij deed daar haar afstudeeronderzoek, ik leerde er Spaans spreken en hielp mee met het bouwen van stenen huizen in een sloppenwijk.

Organisatie ontwikkeling

Na mijn studie werkte ik 6 jaar bij een landelijk opleidingsinstituut (achtereenvolgens Guldenberg Medezeggenschap, Integraal en Stavoor Zorg & Welzijn genaamd). Eerst drie jaar als trainer/adviseur van ondernemingsraden bij de overheid, daarna drie jaar als trainer/adviseur in de zorg. Ik gaf o.a. trainingen aan ondernemingsraden, vrijwilligers terminale zorg, cliëntenraden, besturen van patiëntenorganisaties, medewerkers en managers in de zorgsector.

1 januari 2002 begon ik als zelfstandige professional en dat ben ik nog steeds. Vanuit mijn eigen bedrijf heb ik tot eind 2016 vooral als procesbegeleider en projectmanager voor non-profit organisaties gewerkt. Bijvoorbeeld voor het programma Vanuit autisme bekeken, Zorgbelang Nederland, de Landelijke Koepel Familieraden in de GGz (SLKF), Landelijk Platform GGz, CG-raad (nu Iederin), Reumapatientenbond en Astma Fonds (nu Longfonds).

Vanaf 2015 heb ik mijn ervaring met organisatie-ontwikkeling gebruikt om drie eigen organisaties op te bouwen: het Wildeman Festival dat is uitgegroeid tot Mannenhart een gemeenschap van bewuste mannen die met diverse activiteiten jongens en mannen en mannen ondersteunt die zich willen blijven ontwikkelen, woon-werkgemeenschap Hof van Moeder Aarde en het bedrijf V.O.F. Joyfulness, van waaruit ik tegenwoordig samen met mijn vrouw Joyce Hellendoorn diepgaande transformatieprocessen begeleid.

Persoonlijke ontwikkeling

Naast mijn werk volgde ik eind jaren ’90 bij het CICO in Utrecht de opleiding tot aura- en chakrahealer. Daarna volgde ik diverse mannenworkshops, danste de 5 Ritmes van Gabriëlle Roth, verdiepte mij in de vijf bewegingen uit de chinese geneeskunst en begon regelmatig te mediteren. In mijn dagelijkse leven maakte en maak ik daarnaast veel gebruik van de Bach Bloesem Remedies. Eerst alleen voor mezelf, maar gaandeweg ook steeds vaker om anderen (kinderen, familieleden, vrienden en klanten) te ondersteunen in hun ontwikkelingsproces.

In de zomer van 2012 besloot ik om werk te gaan maken van mijn passie voor persoonlijke ontwikkeling. Daartoe startte ik in 2012 bij het Institituut Voor Energetische Geneeskunde (IVEG) met de opleiding tot master en trainer Energetische Meditatie, die ik in augustus 2013 heb afgerond.

Daarnaast ben ik in februari 2013 gestart met een opleiding voor interculturele familieopstellingen en systemisch werk bij Buro-Iksa. Deze opleiding heb ik in april 2014 voltooid. In 2015 volgde ik de internationale training Opstellingen rondom gezondheid en ziekte bij Stephan Hausner en Bibi Schreuder aan het Bert Hellingerinstituut. In het voorjaar van 2016 was ik in de gelegenheid om Bert Hellinger zelf aan het werk te zien tijdens een seminar in Belgie.

In 2015 nam ik het besluit om – ter aanvulling op mijn opleiding tot begeleider van familieopstellingen – ook de 2-jarige opleiding tot Soul Voice® Practitioner te volgen. Die heb ik medio 2018 afgerond. En na meer dan 40 sessies met collega’s uitgewisseld te hebben en daarnaast 40 sessies met cliënten en collega’s gedocumenteerd te hebben, haalde ik medio 2020 het diploma van deze opleiding.

In 2021 heb ik de draad van het begeleiden van organisatie-ontwikkelingsprocessen weer opgepakt door bij Barbara Hoogendoorn aan het Bert Hellingerinstituut de opleiding organisatie-opstellingen voor familie-opstellers te volgen.

Vanaf het moment dat ik begon met de organisatie van het eerste Wildeman Festival (in 2015) ben ik gefascineerd door de symboliek in het verhaal van De Wildeman. Aansluitend bij deze fascinatie ben ik een boek aan het schrijven over Het Pad van de Wildeman. Dit is voor mij een holografische bril waarmee je naar een grote diversiteit aan transformatieprocessen kunt kijken. Het is als het ware een fractal die je – als je hem eenmaal in beeld hebt – in allerlei analoge processen terug ziet. En bij ieder transformatieproces dat je door middel van deze ‘bril’ doorziet, groeit ook het begrip van al die andere analoge transformatieprocessen.

Nederlandstalige luisterliedjes

Het zingen werd mij met de paplepel ingegoten, zowel thuis bij moeder op schoot, als in het schoolkoor, als in de kerk en rond het kampvuur bij scouting. Op mijn 12e kreeg ik mijn eerste gitaar en gitaarlessen. Vanaf mijn 18e schrijf ik Nederlandstalige luisterliedjes. Met Theater Ambulance in Utrecht maakte ik cabaret op bestelling, bij a capella band Dames & Heren in Wageningen leerde ik meerstemmig zingen en zangarrangementen schrijven en vanaf 5 januari 2003 tot 14 juni 2008 leefde ik mijn passie uit met muziektheatergroep Van Lotje. Met Van Lotje maakte ik twee album-CD’s: Van Lotje brandt los! en Van Lotje breekt door!.

Na het overlijden van mijn eerste vrouw, in december 2007, hing ik mijn muzikale ambitie tijdelijk aan de wilgen. De zorg voor mezelf, mijn kinderen en het huishouden hadden prioriteit. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en vanaf midzomer 2009 begon de muziek in mij weer te stromen. Met als resultaat een serie prachtige nieuwe liedjes, geïnspireerd op de Bloesem Remedies van dr. Edward Bach, de kleinkunstvoorstelling Spiegel (waarmee ik in mei 2011 het Utrechts Kleinkunst Festival won) en mijn solo CD-album Leef je droom! In het theaterseizoen 2011 – 2012 was ik een vaste bespeler van De Cabaretpoel en vanaf februari 2012 tot mei 2014 stond ik met Gery Groot Zwaaftink en Mees op het podium als Barden van Bronckhorst. Om – naast mijn werk als procesbegeleider en projectmanager – ruimte te maken voor het begeleiden van familieopstellingen ben ik in mei 2014 gestopt met optreden.