Relatie-opstellingen

“Afgelopen vrijdag heb ik voor het eerst sinds 23 jaar weer contact gehad met mijn vader. Het was erg fijn van beide kanten. Groeten, Annette (14 februari 2016).”

“Ik heb inmiddels een erg fijn contact met mijn vader opgebouwd! We zijn er beide erg blij mee! Ik dacht misschien is het voor jou ook leuk om te horen, hoe goed de opstelling geholpen heeft! Groeten, Annette (12 april 2016).”

Het woord relatieopstelling verwijst naar de vraag of het thema waar de opstelling over gaat: relaties. Daarbij gaat het niet alleen om (het ontbreken van) een partnerrelatie, maar kan het ook gaan om de relatie met ouders, kinderen, broers of zussen, vrienden, collega’s, etcetera.

Waar het in relaties uiteindelijk om draait is dat de liefde blijft stromen. Tussen gelijken wordt dit bereikt door steeds iets meer terug te geven, dan je gekregen hebt. Tussen ouders en kinderen werkt dat echter anders. Net als water stroomt liefde tussen de generaties van boven naar beneden ofwel van groot naar klein en van wie eerder kwam naar wie later komt. Deze liefde kan blijven stromen door als het kind het leven van je ouders aan te nemen en wanneer je volwassen bent het aan je eigen kinderen door te geven en/of er iets moois van te maken dat ten goede komt aan het grote geheel.

Door een onbewuste verstrikking met het lot of de schuld van een voorouder kan de liefdesstroom tussen de generaties als het ware geblokkeerd zijn. In opstellingen wordt dit bijvoorbeeld zichtbaar in de vorm van kinderen die voorwaarden stellen aan het leven dat zij van hun ouders gekregen hebben of hun ouders proberen te redden door onbewust hun lot of hun schuld over te nemen. Maar net zo min als water tegen de berg op kan stromen, kan liefde tussen de generaties terug stromen.

Zo’n onbewuste verstrikking met een (voor)ouder werkt vaak door in onze relaties met anderen. Dit kan op heel veel verschillende manieren zichtbaar worden. Bijvoorbeeld in het maar niet kunnen vinden van een geschikte partner, een sterke minachting voelen voor (een van onze) ouders of het andere geslacht, niet in een relatie kunnen blijven, een onweerstaanbare drang hebben om vreemd te gaan, steeds terugkerende ruzies die eigenlijk nergens over gaan, angst om je te binden, verlatingsangst, etcetera.

Bij bindings- of verlatingsangst kan er ook sprake zijn van een bindingstrauma in relatie tot een of beide ouders. Zo’n trauma kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer moeder en kind kort na de geboorte (te lang) van elkaar gescheiden zijn, een kind te lang alleen gelaten is, de vader en/of moeder op jonge leeftijd overleden is of het kind ter adoptie is afgestaan.

Familieopstellingen kunnen helpen om de binding, orde en balans in het familiesysteem te herstellen, waardoor de liefde weer kan gaan stormen. Zowel wanneer er sprake is van een onbewuste verstrikking als wanneer er sprake is van een bindingstrauma.

Ik heb al vaak gezien dat dit een positief effect had op de relaties tussen partners en de relaties tussen ouders en kinderen. Een relatieopstelling brengt echter niet altijd de gewenste of verwachte oplossing. Soms gaat een relatieopstelling in essentie om het aanvaarden van het eigen levenslot. En dat heeft dan een helende werking op zielsniveau.

Heb je een vraag die je door middel van een relatieopstelling wilt onderzoeken? 

Meld je dan aan voor een workshop met opstellingen. 

Dat kan per e-mail  naar info@arjanverschuur.nl. Deelname kost € 121 (€ 100 + 21% BTW) als je een opstelling wilt laten doen en € 30,25 (€ 25 + 21% BTW) wanneer je alleen als representant wilt deelnemen.

Data: zie agenda.