Opstellingen rondom ziekte en gezondheid

“Dag Arjan. Graag wil ik jé laten weten dat mijn darmprobleem helemaal weg is. Dat de opstelling zijn werk heeft gedaan en dat ik daar Ontzettend dankbaar voor ben. Liefs, Heide”

“De radioloog geeft aan dat de non-hodkin uit mijn lichaam is verdwenen en de bestraling is gelukt. Conform uitslag familieopstelling. Groetjes, Hennie” 

Het woord familieopstellingen kan de indruk wekken dat het een methode is die vooral of uitsluitend geschikt is voor het oplossen van problemen met familieleden. Dat is echter niet het geval. Het woord familie in familieopstellingen verwijst namelijk niet naar de aard van de problemen die zich kunnen voordoen, maar naar de diepere oorzaak daarvan.

Bert Hellinger heeft ontdekt dat de diepere oorzaak van hardnekkige problemen waar we in ons leven tegen aan lopen vaak een onbewuste verstrikking met het lot of de schuld van een lid uit de familie van herkomst is. In een familieopstelling wordt zo’n onbewuste verstrikking met het lid van de familie van herkomst door middel van een opstelling met representanten zichtbaar gemaakt. Het onder ogen zien en aanvaarden van dat wat vergeten, verzwegen of buitengesloten is blijkt keer op keer een diep helende werking te hebben.

Een onbewuste verstrikking kan tot uiting komen in relatieproblemen, maar ook in chronische gezondheidsklachten of psychische problematiek. Aanvullend op een reguliere behandeling kan het daarom behulpzaam zijn om een gezondheidsopstelling te doen.

Bij gezondheidsopstellingen kunnen we naast een representant voor de client ook een representant voor de ziekte of de belangrijkste symptomen opstellen. Vaak blijkt dan dat de ziekte of het symptoom een lid van de familie van herkomst representeert, die vergeten, verzwegen of buitengesloten is.

Om er voor te zorgen dat het zelfhelend vermogen van de client geactiveerd wordt volstaat het soms ook om de client en zijn of haar ouders op te stellen. Veel gezondheidsklachten blijken namelijk samen te hangen met het – onbewust – niet helemaal kunnen of willen nemen van het leven dat we van onze ouders gekregen hebben. Bijvoorbeeld door een traumatische gebeurtenis rond de zwangerschap of geboorte of jong overlijden, ziekte of afwezigheid van een van de ouders.

Ik heb chronische gezondheidsklachten en psychische problemen tijdens opstellingen acuut zien oplossen en na opstellingen geleidelijk zien verdwijnen. Een gezondheidsopstelling brengt echter niet altijd een oplossing in de vorm van genezing of een spoediger herstel van de fysieke of geestelijke gezondheid. Soms gaat een gezondheidsopstelling in essentie om het aanvaarden van het eigen levenslot. En dat heeft dan een helende werking op zielsniveau.

Heb je een chronische ziekte, gezondheidsklachten of psychische problematiek die je door middel van een opstelling wilt onderzoeken? 

Meld je dan aan voor een workshop met opstellingen. 

Dat kan per e-mail naar info@arjanverschuur.nl. Deelname kost € 121 (€ 100 + 21% BTW) als je een opstelling wilt laten doen en € 30,25 (€ 25 + 21% BTW) wanneer je alleen als representant wilt deelnemen.

Data: zie agenda.