Authentiek Man Zijn

Ben je onzeker over jezelf als man? Heb je het gevoel dat een deel van jou er niet mag zijn? Bijvoorbeeld je seksualiteit of agressiviteit? Je sensualiteit of sensitiviteit? Je verdriet of je woede? Je kracht of je kwetsbaarheid? Ben je bang om als man door andere mannen afgewezen te worden of je geliefde te verliezen wanneer je dat deel van je zelf aan hen toont?

Wil je als man gewoon jezelf kunnen zijn? Vrij van beperkende overtuigingen over wat je als man zou moeten hebben, doen of zijn om een èchte man te zijn? Laten zien en horen wat jij als man ècht denkt, voelt of wilt? Als man stevig in je mannelijke autoriteit staan: krachtig en kwetsbaar?

Misschien kan ik je dan ondersteunen om deze wens werkelijkheid te laten worden!

Mijn visie op authentiek man zijn in een notendop

We hebben in onze kindertijd mannelijke rolmodellen nodig om een positieve mannelijke identiteit te ontwikkelen. Zijn die mannelijke rolmodellen afwezig, dan ontwikkelingen we een negatieve mannelijke identiteit. Dat wil zeggen een identiteit die zich afzet tegen alles wat geen man (ofwel: vrouwelijk) is.

Ook als er in je kindertijd wel mannelijke rolmodellen aanwezig waren, zijn er meerdere factoren die kunnen maken dat je als man-mens niet vrij bent of je niet vrij voelt om gewoon je zelf te zijn. Ik wil er hier drie noemen. Ten eerste de vele (verbale en non-verbale) boodschappen die we tijdens onze kindertijd van de mensen in onze naaste omgeving krijgen over wat een man wel en niet mag of moet doen. In de tweede plaats eventuele trauma’s in de relatie tot vader en/of moeder. En in de derde plaats eventuele onbewuste verstrikkingen met het lot of de schuld van onze voorouders. Door je hiervan bewust te worden en je alsnog te verbinden met die delen van je zelf die in je persoonlijke of het collectieve onbewuste onderdrukt of buitengesloten zijn, wordt je beetje bij beetje een heler mens. En vrijer om als man-mens je eigen leven te leiden.

Wie ben ik om jou rondom dit thema te helpen?

Alhoewel ik ben opgegroeid in een gezin met een aanwezige vader en drie oudere broers, heb ik als adolescent lang geworsteld met mijn man zijn. Vooral met mijn sensitiviteit, mijn seksualiteit en woede-uitbarstingen.

Boodschappen uit mijn kindertijd waren bijvoorbeeld: dat ik een huilebalk was, dat mannen niet mogen huilen, maar wel af en toe een woede-uitbarsting hebben en de kost verdienen, dat seks een onderwerp is waarover je niet spreekt en dat een man die seks met een vrouw wil of masturbeert een viezerik is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik als adolescent lang geworsteld heb met mijn sensitiviteit, waarvoor ik uiteindelijk een uitlaatklep vond in het schrijven en spelen van Nederlandstalige luisterliedjes. Het is ook niet zo vreemd dat ik me geen raad wist met de testosteron die door mijn lijf gierde, dat ik me schaamde voor mijn lustgevoelens (die alleen maar sterker werden, omdat ik ze onderdrukte) en dat het nog jaren heeft geduurd voordat ik niet prematuur ejaculeerde.

Ruim 20 jaar geleden, tijdens de healingopleiding bij het CICO in Utrecht, maakte ik voor het eerste kennis met een mannenworkshop. Dat voelde voor mij als thuiskomen. Ik ontdekte dat er meer mannen waren die problemen hadden met hun seksualiteit en agressiviteit, dat dit bespreekbaar was en dat het ook anders kon zijn. Na deze eerste mannenworkshop volgden er meer, ik ontdekte het boek Taoïstische geheimen van de mannelijke seksualiteit van Mantak Chia, begon te oefenen met het stromen van energie in de kleine hemelse kringloop en startte mijn eigen mannencirkel. Dit werd al snel een vriendengroep waarmee we dansten, lachten, stoeiden, stil waren en deelden wat ons als man bezig hield. Het waren bijeenkomsten waar ik elke maand weer naar uitkeek en die erg voedend voor mij waren.

In het rouwproces na het overlijden van mijn eerste vrouw maakte ik kennis met familie-opstellingen en de Soul Voice methode. Deze twee werkvormen heb ik als zo krachtig ervaren, dat ik vervolgens zelf de nodige opleidingen ben gaan doen om ook anderen met deze twee werkvormen te kunnen begeleiden.

“Man Zijn” bleek voor mij een centraal thema in mijn opleiding tot begeleider van familieopstellingen. Ik ontdekte dat veel mannen hun vader missen, niet omdat hun vader afwezig is, maar omdat ze nog “in de ban van hun moeder” zijn. In mijn persoonlijke geval: in de ban van een bindingstrauma dat ontstond doordat ik – door een ongelukkige samenloop van omstandigheden – als kind van 5 weken oud een aantal weken van mijn moeder gescheiden werd. Ik ontdekte ook dat ik onbewust liever onzijdig wilde blijven dan een man zijn. Enerzijds omdat in mijn familiesysteem mannen sterk geassocieerd worden met daderschap en vrouwen met slachtofferschap. Anderzijds door een onbewuste verstrikking met een voorvader die de kloof tussen zijn homoseksualiteit en het taboe daarop vanuit zijn gereformeerde geloof niet kon overbruggen. De boodschap die ik onbewust van hem had overgenomen was: “Ik mag niet van mannen houden, dus ook niet van mijzelf als man”. Na deze laatste opstelling is “man zijn” voor mij nooit meer een issue geweest. Ik heb mannelijke geslachtsdelen en daarmee ben ik een man. Punt. Of anderen mij nou wel of niet ‘mannelijk’ vinden.

Mijn aanbod voor mannen

Met behulp van een serie lichaamsgerichte coachings-sessies kan ik je ondersteunen bij:

  • het (meer leren) voelen van je emoties als fysieke sensaties in je lichaam,
  • het leren stromen van je (seksuele) energie door je lichaam,
  • het op een voor jezelf en anderen veilige en constructieve manier leren uiten van je woede,
  • het je bewust worden en transformeren van beperkende overtuigingen die jij over jezelf als man hebt.

Met behulp van familieopstellingen kan ik je ondersteunen bij:

  • heling van een eventueel bindingstrauma in de relatie met je moeder,
  • verzoening met je (biologische) vader,
  • het doorzien en vrij worden van eventuele onbewuste verstrikkingen met voorouders, die maken dat je als man nog niet vrij bent om gewoon jezelf te zijn.

In de 4-daagse mannen-training Het Pad van de Wildeman komen beide bij elkaar.

Ben je geïnteresseerd in een coachingstraject, familieopstelling of deelname aan de 4-daagse Het Pad van de Wildeman-training?

Stuur dan s.v.p. een email naar info@arjanverschuur.nl om een afspraak te maken voor een vrijblijvend oriënterend (telefoon)gesprek.

Naast het bovenstaande aanbod voor mannen bieden we vanuit Mannenhart o.a. de volgende activiteiten voor jongens en mannen aan.